vineri, 30 noiembrie 2007

Avem nevoie de o padure ecuatoriala

- articol publicat in Focus Vest in 30.11.2007 -
Potrivit inregistrarilor de la "Evidenta populatiei", in cartierul Calea Lipovei domiciliaza 23.859 de adulti si 5613 copii. Asadar in Calea Lipovei locuiesc exact 29.472 cetateni. Toti acesti oameni respira in fiecare minut. Stiind ca in cursul unui act respirator, omul in repaus trece prin plamani o cantitate de 500 cm cubi de aer, putem calcula ca necesarul zilnic de aer pentru Calea Lipovei este de 750.000 de metri cubi numai pentru respiratia cetatenilor. Daca mai socotim ca prin cartier mai circula in fiecare ora peste 1000 de masini, adica 24.000 de masini zilnic, care nu apartin cartierului, la care adaugam alte 12.000 care apartin cartierului, ajungem la concluzia ca numai pentru circulatia auto mai avem nevoie zilnic de 90 milioane de metri cubi de aer .”De unde atita aer?” se lamenteaza Dan-Constantin Goldis, presedintele Consiliului Consultativ de Cartier. Ne-ar trebui vreo 3000 de copaci pentru respiratia locuitorilor si 360.000 pentru “inspiratia” masinilor. O adevarata padure ecuatoriala! Fara sa mai socotim instalatiile industriale, flacarile de la gazul din apartamente si focurile facute in sobe care, la rindul lor, consuma si ele oxigen.” Situatia este mai dramatica iarna, cind vegetatia din cartier, dupa ce a muncit o vara intreaga producind oxigen, si-a luat o binemeritata pauza de productie. Vreo sase luni, de acum incolo, locuitorii cartierului in lupta lor pentru existenta au ramas fara singurul lor aliat, natura.. Trupele de oxid si dioxid de carbon marsaluiesc acum nestingherite pe strazile din cartier. Praful, plumbul si carbonul din aer fac acum legea in Calea Lipovei. Nimeni nu-i poate opri. Autoritatile locale sunt neputincioase, partidele politice tac iar ministerele din Bucuresti nu comenteaza. Pentru poluarea atmosferica din cartier nu exista decit un singur vinovat: frunza de copac care cade toamna si nu-si mai face fotosinteza...
Dusmanul invizibil
James Gaudeman, de la Universitatea California de Sud din Los Angeles,afirma intr-un studiu publicat in revista "The Lancet" ca tinerii, copiii si adolescentii, care locuiesc la mai putin de 500 de metri de o sosea circulata intens au prezentat o capacitate a plamanilor cu 3% mai redusa fata de cei care au locuit la mai mult de 1,5 kilometri de o artera cu trafic intens. Potivit studiului, acest deficit este un factor de risc important pentru maladiile respiratorii si cardiovasculare care apar mai tirziu in perioada maturitatii. Desigur ca aceste informatii nu sunt cunoscute in Romania si chiar daca ar fi cunoscute la ce ar folosi? Locuitorii din Calea Lipovei nici nu stiu ce dusmani puternici ii pindeste din aer. In raportul privind “Starea de mediu pe 2006” al agentiei judetene se arata ca pulberile sedimentabile măsurate în zona au depăşit in proportie de 210,12% cantitatea maximă admisibilă lunară, valoarea mediei anuale pentru pulberile în suspensie este de 115,22 % din concentraţia maximă admisibilă si nivelul de zgomot pe strazile Ialomita, Demetriade si Amurgului a fost de 74,5 db fata de limita maxima admisa de 70 db. Cine citeste insa un asemenea raport? El a fost dat publicitatii la timpul potrivit, dar nimeni nu s-a alertat. Oficialii nu doresc sa panicheze populatia si nici populatia nu are timp si nervi sa se informeze singura. Presedintele de cartier ne explica logica autoritatilor: ”acesti dusmani aerieni sunt invizibili si, daca sunt invizibili inseamna ca nu exista. Cine a vazut vreodata oxidul de carbon sau pulberile in suspensie?" Locuitorii cartierului au devenit mai iritabili, mai obositi, mai surzi, au plaminii mai cenusii si inimile mai slabe, dar nu stiu care e motivul real. Probabil ca scandalul politic e de vina, gindesc ei,si pornesc televizorul sa se linisteasca.Ei nu stiu ca de vina este frunza de copac, care tocmai acum, in luna noiembrie si-a gasit sa cada…
Ce nu se vede, se simte…
Si totusi cineva a vazut ceea ce nu se vede. Sitea Dumitru isi are resedinta pe strada Albinelor, in apropierea intreprinderii Continental AP. Ne povesteste ca in anumite dimineti gaseste particule fine negre pe frunzele plantelor din gradina. Cel mai mult il ingrijoreaza ca multi copaci din curtea sa s-au uscat. In plus, sunt zile in care simte un miros persistent, ca un gaz sufocant care ii blocheaza caile respiratorii. Andreea Barbuceanu, o vecina, il completeaza: “cel mai puternic miros se simte dupa ora 18 si noaptea intre orele unu si patru. Nu pot sa deschid geamul sa intre aer, fiindca ma sufoc in propria mea casa”. Aceste discutii s-au purtat in data de 15 noiembrie 2007 la dezbaterea publica organizata de Agentia de Mediu la sediul firmei Continental. Experti independenti au prezentat un studiu din care reiesea ca firma nu polueaza. Locuitorii cartierului nu au fost de acord, au cerut informatii suplimentare si dezbaterea publica s-a replanificat.In razboiul celor doua tabere, un raport stiintific a fost contestat de un simt olfactiv. Fiecare parte crede in adevarul ei. Si, bineinteles, solutia finala a ramas in coada de peste. Fiindca, pina la urma,nimeni nu este de vina. Poate doar copacii domnului Sitea care au murit din senin.
Masuri vizibile pentru dusmanul invizibil
Nu se stie ce face Ministerul Transportului in privinta soselei de centura a Timisoarei.Nu se stie ce face Ministerul Mediului pentru diminuarea poluarii industriale. Nu se stie ce fac autoritatile locale pentru atenuarea zgomotului sau eliminarea poluarii terestre. Se stie insa ce fac locuitorii cartierului:se organizeaza. Consiliului Consultativ de Cartier s-a asociat cu organizatia non-guvernamentala “Generatie Tinara”, si au constituit Grupul pentru promovarea opiniei publice, pe scurt GIPRO. La acest grup s-au afiliat numeroase persoane fizice, oameni nemultumiti de calitatea mediului inconjurator. S-a elaborat un program de actiune intitulat “Oxigen pentru cartierul meu”, s-au strins semnaturi pentru reprezentativitate,s-au facut planuri de masuri si s-au initiat actiuni concrete. Oamenii vor o “reconstructie ecologica” in cartier. Au citit expresia aceasta in documentele U.E.,le-a placut si acum cauta sa gaseasca masuri vizibile pentru contracararea dusmanului invizibil. Ii preocupa cei 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, prevazuti in normativele europene pina in 2013, ii preocupa plantarea perdelelor forestiere, ii preocupa monitorizarea poluarii atmosferice si terestre. Goldis Dan Constantin, coordonatorul grupului, ne spune ca este constient ca GIPRO nu are solutii la toate problemele, dar ca se pot initia si masuri care pot aduce o inbunatatire mediului ambiental. Spre exemplu, cu ajutorul Primariei Timisoara, in primavara anului 2008, se vor planta in zona citeva mii de puieti si vor fi amenajate spatiile verzi. ”Cel mai potrivit moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani, ne spune el. Eram prea tineri atunci…Noroc ca a mai venit un moment potrivit. Este… acum”.
Roxana TEGZES

Niciun comentariu: